pátek 27. března 2015

Den na LOSu

Trochu netradičně se umístím jeden svůj fejeton. Nehledejte v něm žádný návod, je to jen lehký text pro zasmání.


Den na LOSu očima...

Rozhodčí/stavitel:
Je 6.30 ráno, zvoní budík. Pomalu lezu z postele, do které jsem před necelými šesti hodinami upadl. Naštěstí mám všechny potřebné věci nachystány a zabaleny už od večera. Beru i kufřík s doplňkovým materiálem, protože to se při stavbě může hodit. Kolega rozhodčí zase veze kyvky a stojany, které na místě k dispozici nejsou.

Závodník:
6:30? Převalit na druhý bok a spát!

Rozhodčí/stavitel:
Snídaně probíhá za jízdy, doma na ni nebyl čas. Taky samozřejmě ladíme nápady a detaily, aby jednotlivé stage byly časově jakž-takž vyrovnané. Kolem deváté jsme na místě, vyskládat auto a jde se na plochu. Tam stačí jen poklidit, popřevážet těžké gumové stojany, přetlačit auto...

Závodník:
9:30 - zvoní budík. Čas dát si sprchu, snídani, kouknout do novin... A pomalu se začít chystat na závod (to znamená vzít si zbraň, pouzdra, zásobníky, náboje a ochranu zraku a sluchu). Jídlo i pití se dá pořídit na střelnici a času je tam na oboje dost.

Rozhodčí/stavitel:
Půl jedné. Probíhají poslední úpravy situací, ladění úhlů a drobností... Milion takových drobností dokáže zabrat tolik času, že by tomu jeden nevěřil. Přijíždějí rozhodčí na prematch (ne, my střílet do závodu nebudeme, jsou tu i tajné situace, takže by to nebylo fér). Kolem jedné mají rozhodčí dostříleno a jde se dopředu, nachystat se na přivítání a instruktáž závodníků. Konečně se shledávám se svým čajem, který jsem si hned po příjezdu nechal udělat. Už je samozřejmě studený, ale to nevadí. Dřív na něj nebyl čas. Během obecných instrukcí probíhá výroba nákresů a instrukcí k jednotlivým stanovištím, aby to co nejvíce odpovídalo situacím tak, jak byly nakonec postaveny. Vše se stíhá a v plánovaný čas se vyhlašuje začátek závodu. Odcházíme tedy na stage, kde se střídá jeden závodník za druhým.

Závodník:
Spousta známých, je si o čem povídat. V mezičase si taky zajdu střelit první a druhou situaci. Pokaždé je to záležitost na pár minut i s vyhodnocením. Nejvíce času zabere přijít na řadu, ale to se dá snadno vydržet, když má člověk s kým si povídat a co do úst.

Rozhodčí/stavitel:
Jsou čtyři hodiny a hlásí se hlad. Žízeň naštěstí nehrozí, pokud si tedy člověk nezapomněl lahev vzít s sebou na stage. Na běhání na bar není čas, jeden závodník odchází, další hned přichází. Nedá se svítit, žaludek hlásí, že je čas se jít najíst, těch pár minut to stage bude muset zvládnout v menším počtu. Rozhodčí odbíhá na bar a během několika minut "vdechuje" misku fazolí. Ještě záchod, když už jsem venku a pak zase do práce. Vlastně ne, ještě v poklusu navštívit sousední stage a střelit si ji, byť mimo závod. Stres není třeba budovat, čas se o něj stará sám.

Závodník:
Mám první dvě situace za sebou. No pěkně mě vypekli. A ta moje svítilna stojí taky za starou belu. Jdu si popovídat támhle s tou partou, vypadají, že se ve světlech vyznají a mohli by mi poradit co si pořídit nového. A další nášup fazolí by se pod opasek taky asi vešel...

Rozhodčí/stavitel:
Je něco po šesté a poslední závodník právě dostřílel první půlku závodu. Není čas nic řešit, čeká nás ta složitější půlka. Rychle pobrat věci, pověsit zpět terče a rozmístit vybavení, které by bylo ohrožené střelbou na předchozích situacích. A už se blíží první závodníci, jde se na to.

Závodník:
Co jim probůh tak dlouho trvá? Odstřílím, zalepím a je to, ne? Hmmm, že bych si zašel na bar na jedno nealko pivko? A možná i nějaký zákusek by se hodil. No, podívám se, co tam mají.

Rozhodčí/stavitel:
Střílí se v šíleném tempu. Obě zadní situace jsou na celkem velké ploše a vedle sebe, takže se střílí systémem jedna, druhá a pak se obě vyhodnocují. Čím víc terčů a "hejblat," tím náročnější je její příprava na dalšího střelce. Naštěstí se v první desítce střelců najde i pár rukou ochotných zůstat a pomáhat lepit. Ve více lidech to jde přece jen trochu lépe. Daří se nám srazit čas od pípnutí k pípnutí na cca 4 minuty 20 vteřin. To rozhodně není zlé.

Závodník:
Devět hodin? Už? A to jsem teprve na řadě? To zas budou výsledky, když je člověk nervózní a unavený. Příště se musím prodrat víc dopředu, vždyť už se sotva držím na nohách...

Rozhodčí/stavitel:
Chvíli po desáté odstřílel poslední závodník do závodu. Třikrát sláva. Celodenní pobíhání a postávání je znát, nohy už skoro necítím. Navíc musí být člověk neustále ve střehu, protože občas jsou závodníci schopní kde čeho a i hodnocení musí být pro všechny stejné, takže oči ani mozek si ani na chvíli neodpočinou. Hotovo. Tedy, skoro. Ještě si to taky střelit mimo závod (Když už člověk dojel, tak si alespoň vystřelí, že ano. Navíc těch 10 minut už teď nehraje roli.) Poslední výsledky jsou mezi tím odeslány rychlým poslem daleko dopředu k počítači, aby bylo možno spočítat celkové hodnocení.

Spočítáno, ukončeno. Medaile jsou rozdány. Je čas jít celou střelnici poklidit a taky si konečně na chvíli sednout a prohodit pár slov se známými, zhodnotit co se povedlo a co mohlo být uděláno trochu jinak...

Závodník:
Půl desátá a mám konečně odstříleno a zabaleno. Na vyhlášení kašlu, přece tu nebudu tak dlouho. Přečtu si ho zítra doma. Nakonec to nebyl špatný den, ale proč to vždycky končí tak strašně pozdě?

Rozhodčí/stavitel:
Dvě hodiny ráno. Čas sednou do auta a vyrazit domů za rodinou. Nebyl to špatný den, člověk si sice nesedl, nestíhal, skoro nejedl, ale byla to zábava. Co byste taky chtěli, děláme to pro lidi a pro tu zábavu.
Cože? Za ty prachy? Za jaký prachy? Ajo, jasně, občerstvení rozhodčích je přece na účet podniku. Tak snad bude někdy příště čas to tam pořádně roztočit...

PS: Doufám, že toto malé shrnutí nebude nikdo brát osobně. Prostě je to jen takový malý náhled "za oponu" a poděkování všem, kdo se na organizaci a průběhu závodů podílejí, nic víc. Kdyby nás to nebavilo, neděláme to. A kdybychom to nedělali, byla by nuda, no ne?


Ptáte se co že to je ten LOS? Ne, nebojte, nikdo tu nestřílí po žádné severské fauně, LOS je zkratka pro Lidovou Obrannou Střelbu. A jak to na takovém závodě LOS může taky vypadat se podívejte třeba zde: