pondělí 16. března 2015

Kolik vlastně taková sranda stojí? Část 2. - Zbraní to nekončí

Zbrojní průkaz už máte, razítko na něm ještě nezaschlo, ale vy už se samozřejmě poohlížíte po nějakém vlastním opaskovém těžítku. Nebo jste dokonce už předem rozhodnuti která bude "ta pravá"? Než začnete nadšeně mávat kreditkou, pojďme se nejprve podívat na několik typických chyb, kterých se lidé při koupi první zbraně dopouštějí.


1. Tuhle prostě MUSÍM mít!

Ta zbraň se vám zkrátka líbí. Její tvary vám přijdou dokonalé, hrdina v akčním filmu s ní nikdy nemine, a má pro vás nějaký zvláštní význam, kterým vás uchopila za srdíčko a šeptá vám do ucha: "Kup si mě!" Tady bývá dobré se na chvíli zastavit a zamyslet. Je to opravdu vhodná zbraň na každodenní nošení (v zimě i v létě) a na častý trénink (střelivo taky něco stojí)? Seženete k ní vše, co k ní budete potřebovat? Je fajn založit si sbírku a opatřit si pár zbraní, které se vám vždy líbily a které byste chtěli mít, ale na to máte čas. Jako první si chcete pořídit zbraň, která vám bude dobře sedět do ruky, která vám při každodenním nošení nebude překážkou, a která bude spolehlivá a vhodná k přiměřeně častému tréninku.


2. Koupil jsem si zbraň a nezbylo mi na náboje.

Případně na pouzdro, opasek, či další vybavení. Než se rozhodnete utratit těžce vydělané a ušetřené peníze, dočtěte se alespoň na konec tohoto článku, abyste věděli kolik zhruba to celé dohromady stojí. Věřte, že zbraň, ač bude tvořit významnou část výdajů, není zdaleka tím posledním, co si budete muset pořídit.


3. Tady to pouzdro za tři stovky mi pro začátek bohatě stačí.

Nestačí. Pouzdrům se budu věnovat níže, ale věřte, že asi každý, kdo si ono měkké vnitřní pouzdro za pár stovek koupil, ho zase poměrně brzy vyměnil za jiné, kvalitnější (a samozřejmě dražší).


4. Myslel jsem jen pro začátek, na pár měsíců...

Já vím. Opakuji: Nestačí. Jsou to vyhozené peníze. Ale jsou to vaše peníze, takže jestli je někdo chce mermomocí vyhazovat oknem, bránit mu nemohu.


Nákup první zbraně rozhodně není dobré uspěchat, protože toho později můžete litovat. Hezky to nedávno shrnul jeden můj kamarád a kolega rozhodčí, kterého si zde dovolím ocitovat:


Takže zpátky na zem a vezmeme to hezky popořadě.


1. Nákupko

Abyste si vůbec mohli pořídit zbraň kategorie B, potřebujete nejprve Nákupní povolení (NP). To vám vystaví na Odboru zbraní obvykle na počkání. Jen si s sebou nezapomeňte vzít kolky v hodnotě 300,- korun. Žádost si můžete vytisknout předem, či vyplnit na místě. Nenechte se zmást kolonkou "Údaje o zbrani" - není potřeba ji celou vyplňovat, pokud zatím nevíte (což je asi 99% případů), stačí pouze uvést Druh zbraně, na kterou se povolení vydává (např. revolver, pistole samonabíjecí, puška samonabíjecí, puška opakovací atp.). Pokud něčemu nerozumíte, zeptejte se příslušníků na Odboru, určitě vám rádi poradí. A jen pro informaci - máte-li ZP skupiny E, není důvod, proč by vám neměli vydat NP na nošení třeba i na pušku či brokovnici (je samozřejmé, že neplánujete běhat po městě v kabátě a s puškou pod ním, ale bránit se jimi zákonem definovaným způsobem a teoreticky nosit, za dodržení podmínky skrytého nošení, můžete). Obvykle s tím nedělají problémy, ale občas se stane, že to zkouší. Pokud by to byl váš případ, chtějte po nich písemné vyjádření k zamítnutí žádosti. Chvíli to potrvá, ale pak vám vaše NP stejně vydají, protože na něj máte právo (to vše samozřejmě za předpokladu, že jste o toto právo nějakým zákonným způsobem nepřišli spolu se zbrojním průkazem).


2. Zbraň

Máte NP (jeho platnost je 1 rok, ale přijdete-li v jeho průběhu o ZP, NP pozbude platnosti) a je na čase poohlédnout se po zbrani. Jejímu výběru a tipům se budu věnovat v některém z budoucích článků, takže jen obecně - zbraň se dá pořídit z komise či odkoupením přímo od majitele již od nějakých řekněme 2000,- korun. S touto cenou nemůžete samozřejmě čekat žádné zázraky, bude to starší kus, nejspíš nějaké slabší ráže, bez valného příslušenství a možností modernizace. Taky příliš nepočítejte s tím, že byste snadno sehnali doplňky, zásobníky a případně náhradní díly. Slušná zbraň z druhé ruky se dá pořídit někde mezi 7 a 15 tisíci. Pokud chcete koupit novou, začínají ceny někde kolem 12.000 a není těžké dostat se až na částku přes 20.000 (a to se samozřejmě nebavíme o speciálech z custom výroby, kde cena přesahující 50.000 korun není žádnou výjimkou). Když už si tedy zbraň pořídíte, musíte ji též v zákonem dané lhůtě zaregistrovat. Poplatek za registraci a vystavení průkazu zbraně (něco jako technický průkaz motorového vozidla) je 200,- korun (opět se platí kolkem). Chystáte-li se kupovat zbraň z druhé ruky, nezapomeňte si s sebou vzít i tzv. "šediváka" - Oznámení o nabytí vlastnictví. Taktéž bývá slušné poskytnout prodávajícímu kopii vašeho NP (sice to není nutné, ale vás to nezabije a on bude mít doklad o tom, že zbraň prodal skutečně oprávněné osobě).


3. Pouzdro a opasek

Kožené pouzdro na míru
Opasek? Ano, opravdu, budete potřebovat slušný střelecký opasek. Ale nejprve se podíváme na pouzdra. Již v úvodu jsem zmínil jak to je s tím velice levným měkkým pouzdrem, které určitě nechcete. Opaskových pouzder se dá najít celá řada a v zásadě si je můžeme rozdělit podle umístění na pouzdra vnitřní (IWB - Inside Waist Band) a vnější (OWB - Outside Waist Band). Vnitřní pouzdra se umisťují mezi kalhoty a tělo, jsou tedy poměrně dobře skrytá, ale zase si to chce na ně zvyknout a ne každému vyhovují. Vnější pouzdra jsou na opasku zvenku kalhot, jsou o něco pohodlnější, ale zase nejsou tak dobře ukrytá.

Měkké vnější pouzdro. Je možno
jej vybavit i pojistným páskem.
Pokud trávíte 90% času na cestách za volantem, možná budete zvažovat koupi nějakého kvalitního podpažního pouzdra (protože jednak se tak v sedě ke zbrani snáze dostanete, ale hlavně je na dlouhé cesty v sedadle pohodlnější). Speciality jako stehenní pouzdra, kotníková pouzdra a podobné záležitosti tu rozebírat nebudeme - tzv. steheňáky odporují zákonu o skrytém nošení a různá speciální pouzdra na malé zbraně zase nebudou tím, co si budete na začátku pořizovat.


Vnější pouzdro z kydexu
Pouzdra z měkkých materiálů jsou pohodlnější, ale - především ta vnitřní - neumožňují jednoduché poklizení zbraně jednou rukou. V čem tkví problém? Většinou vám přece nic nebrání druhou rukou pouzdro rozevřít a zbraň poklidit. Většinou... Nikde však není psáno, že v druhé ruce nebudete držet vlastního brečícího potomka, nebo že ji nebudete mít zraněnou. Samozřejmě, ta šance je minimální (stejně jako šance, že se vůbec dostanete do situace, ve které pro vás bude nezbytné použít palné zbraně k ochraně zájmu chráněného zákonem - a přesto ji nosíte (či chystáte se nosit), tak proč se rovnou nepřipravit i na tu variantu, že máte možnost používat jen jednu ruku?). Kvalitní kožené pouzdro obvykle nějakou dobu odolá a tvar si udrží, ale působení potu, tepla a tlaku s ním časem (řádově během několika málo let) zapracuje a v tu chvíli je velice rozumné ho vyměnit. Plastová či kydexová pouzdra jsou v tomto ohledu mnohem odolnější, ale zase to jde na úkor pohodlí. Určitou kompromisní variantou jsou například IWB pouzdra kombinovaná, kdy strana k tělu je z měkké kůže, ale zbytek pouzdra je z plastu a drží tvar.

Praktická brašna přes rameno?
Praktičtější, než se na první pohled
zdá. Původní držák zbraně byl vyměněn
za kvalitnější pískový, který pojme i jeden
zásobník.
Ale zpět k cenám. Obecně vzato lze říci, že slušné pouzdro za méně než přibližně 1000,- korun asi nekoupíte. Také nebývá výjimkou, když má střelec k jedné zbrani kupříkladu dvě až tři pouzdra, která obléká podle okolností (např. jedno vnitřní na parné léto, jedno vnější na chladnější měsíce, a k tomu třeba jedno, které mu jako jediné vyhovuje v kombinaci s jeho oblíbenými kalhotami). Za kvalitu se platí a ručně šité kožené pouzdro dělané na míru vám za pár stovek nikdo nevyrobí. Výběru pouzdra rozhodně věnujte potřebný čas. Zbraň v něm musí držet, neviklat se, ale v případě potřeby z něj musí jít zase ven. Musí bezpečně krýt celý lučík a tedy i spoušť, aby nemohlo dojít k jejímu zmáčknutí, zatímco je zbraň v pouzdře. S pouzdrem se zkuste posadit, zkontrolujte si, zda není moc nízko (a tedy "nekouká" z pod horní vrstvy oblečení - například když zvednete ruce, jako byste se natahovali do horního regálu v obchodě). Prostě pouzdro musí plnit svůj účel a musí vám sedět.

Vhodný střelecký opasek (nylonový).
Pokud jej takto uchopíte, musí držet
tvar a odolat gravitaci.
A co ten opasek? Inu, bez pořádného opasku to nepůjde. Musí být pevný, držet tvar, nekroutit se. Ani to nejlepší pouzdro nebude k ničemu, když bude kvůli špatnému opasku cestovat zleva doprava, při tasení se kymácet, a za chůze či běhu poskakovat. Navíc je dobré si uvědomit, že na opasku můžete mít i celkem slušnou zátěž (taková zbraň, dva zásobníky a třeba malá svítilna už něco váží), takže to musí vydržet. V zásadě se dá koupit střelecký opasek kožený, či z tvrdého nylonu (výběr bude na vás, nejspíš podle oblečení, ke kterému ho chcete nosit). Oba jsou dobré a oba vás vyjde na podobnou cenu, jako pouzdro (tedy cca 1000,- až 1500,-). Na opasku se rozhodně nevyplatí šetřit! Kvalitní kožený, o který se alespoň trochu budete starat, po vás snadno zdědí vaše vnoučata.
Nevhodný opasek. Byť kožený,
je příliš měkký.


4. Čistota, půl zdraví

Základní čisticí sada: bore snake,
vhodný olej, sada plochých kartáčků
(bronzový a nylonový), hadr na utírání
Často opomíjenou položkou při nákupu je sada na čištění zbraně. Nepotřebujete toho mnoho, stačí sada kulatých kartáčků odpovídající ráže, či dnes velmi oblíbená protahovací šňůra - bore snake, nějaké ploché kartáčky, a starý hadr. A samozřejmě nějaký ten čistící a konzervační olej. Celkově vás čištění vyjde cca na 700,- až 1000,-, podle toho, jakou sadu či značku si vyberete. Pozor! Nikdy na čištění zbraně nepoužívejte olej WD 40! Je na ně absolutně nevhodný a navíc narušuje plasty a gumu (pokud něco takového na vaší zbrani je, např. gumové střenky či plastový rám).
Detail bronzového kartáčku na
čisticí šňůře


5. Zásobníky a kam s nimi

Příklad plastového pouzdra na
dva dvouřadé zásobníky
Když už u sebe máte zbraň, není od věci mít s sebou i náhradní zdroj střeliva. Trochu jsem se tomu věnoval v článku Pistole vs revolver, kde pro pistoli hovoří právě možnost rychlé a snadné obnovy palebné kapacity. To ovšem nemusí znamenat, že už jste celý zásobník vystříleli. Co když se něco rozbije a váš zásobník prostě přestane správně fungovat? Ta šance je samozřejmě malá, ale vždy je vhodné mít u sebe alespoň jeden náhradní zásobník. Kupujete-li novou zbraň, je dnes myslím celkem standardem dávat k ní rovnou minimálně 2 kusy zásobníků. Pokud tomu tak není, rozhodně se po nějakém podívejte. Ceny se opět různí, ale v průměru počítejte s cca necelými 1000,- korunami za kus. Pokud jste si pořídili nějakou subkompaktní zbraň, nemuselo by být od věci pořídit si k ní, jako náhradní, zásobník se zvýšenou kapacitou (takový zásobník má kupříkladu o centimetr a půl delší botku a třeba o dva náboje vyšší kapacitu - takže nejen, že se do něj vleze více nábojů, ale ještě vám umožní trochu pohodlnější držení vašeho subkompaktu).
Jiný typ pouzdra - měkké s chlopněmi
na suchý zip

Další otázkou pak je, kam s takovými náhradními zásobníky. Varianta "volně do kapsy" je jen o málo horší, než "volně do kabelky". Nejlepší místo pro zásobníky je samozřejmě v k tomu určeném pouzdře na opasku na straně reakční ruky (tedy té druhé, než která tasí zbraň, někdy se používá pojmu "slabá ruka" - jako protikladu k "silné ruce"). Takových pouzder je opět přehršel a je nutné si je vyzkoušet. Opět platí, že zásobník v pouzdře musí sedět, nesmí se tam viklat a poskakovat, ale chcete-li ho dostat ven, nesmí klást nepřiměřený odpor. Ceny pouzder se pohybují cca od 300,- do řekněme 1000,- českých korunek.

Pouzdro nemusí ukrývat jen zásobu
střeliva, ale kupříkladu i vhodný
zdroj světla.

6. Ochrana (pánská i dámská)

"Mám zbraň, zásobníky, pouzdra, opasek... Takže mám všechno, ne?"


Malé stromečkové špuntíky
Noooo... Ne tak docela. Na střelnici budete potřebovat základní ochranné pomůcky, a i když si je tam nějakou dobu můžete půjčovat, brzy vás to asi omrzí a budete si chtít pořídit vlastní (které například nemělo tisíc lidí před vámi na hlavě). Základními ochrannými pomůckami se obvykle myslí ochrana zraku a sluchu. Rovnou zapomeňte na sluchátka k pracovním strojům! Ta jsou stavěna na jiné frekvence a rázy a ač nouzově mohou fungovat, dlouhodoběji váš sluch neochrání.


Sluchátka mohou mít dvě podoby - skořepiny a ucpávky do uší.
Ucpávky jsou menší, lehčí, dělají se i sofistikované verze s kanálkem, přes který je slyšet hovor, ale výstřel jím nepronikne. Jejich nevýhodou je, že při vyšší hladině hluku kryjí pouze zvukovod, ale nebrání pronikání hluku přes lebeční kosti kolem ucha (což je důležité, pokud hodláte více střílet například puškou).
Skořepinová sluchátka mohou být pasivní (pouze tlumí veškeré zvuky), či elektronická (vybavená mikrofony a reproduktory, takže i přes utlumení přenášejí zvuky hovoru, ale při výstřelu reproduktory odpojí a tak chrání váš sluch). Sluchátka ve formě ucpávek seženete řádově za stokoruny, pasivní skořepinová se pohybují kolem 600,-. Elektronická sluchátka jsou samozřejmě výrazně dražší, začínají řekněme na 2000,- a nejdražší modely se pohybují kolem cenové hladiny 10.000,- korun.
Pasivní sluchátka ve složeném (cestovním) a rozloženém stavu

Střelecké brýle s optickou vložkou,
pouzdrem, a třemi výměnnými štíty
(čirý, žlutý, tmavý)
Ochrana zraku je důležitá především ve chvíli, kdy hrozí odražení částí střel směrem zpět ke střelci, což je kupříkladu vždy, kdy se střílí na kovové terče (tzv. poppery či gongy). I malý kousek pláště může způsobit bolestivé a nevratné poškození zraku a je proto dobré si oči chránit. V zásadě na to stačí ochranné brýle s atestací na vysokorychlostní projektily, které seženete za cenu desítek až několika málo stovek korun. Pokud ovšem sami musíte používat optickou korekci zraku, je situace malinko složitější. Málokteré ochranné brýle vám umožní nasadit je přes optické, takže buď si pořídíte čočky, nebo se vydáte cestou ochranných střeleckých brýlí s dioptrickou vložkou. Zatímco obyčejné ochranné brýle stojí cca 100,- korun, ty střelecké se obvykle pohybují kolem 1500,-. Cena dioptrické vložky je podobná jako cena brýlí, a cena optických skel závisí na jejich parametrech, ale obvykle je někde kolem 3000,-. Inu, pokud nemáte dobrý zrak (a kupříkladu nesnesete čočky), tato položka se trochu prodraží. Ptáte se proč jsou střelecké brýle tak drahé? Protože musí vydržet zásah střelou bird shot z brokovnice na cca 10 metrů.


7. Trénink, kurzy, soutěže

Základ pro mířenou střelbu na střelnici byste v tuto chvíli měli. Záhy však zjistíte, že "mířenka" je sice nutný a dobrý základ, ale použití zbraně v obranné situaci je o něčem úplně jiném. Přípravu na takové použití je nejlepší trénovat pod dohledem zkušeného instruktora, což vás opět stojí další peníze. Ale ruku na srdce - hodláte-li nosit u sebe zbraň, měli byste se opravdu dobře naučit s ní manipulovat. Nechcete se přece stát obětí vlastní nešikovnosti či způsobit újmu někomu nezúčastněnému. Takže trénink je ta jediná správná cesta, což znamená provozní náklady za střelnici (v řádu stokorun), střelivo (taky v řádu stokorun), a případně i cenu kurzovného (tady už se dostáváme o řád výše, až na tisícikoruny). Někdo bere jako jistou formu tréninku i účast na soutěžích (např. v první části zmíněná závod LOS). Spíš než k tréninku bych to přirovnal k praktické zkoušce v kontrolovaném prostředí, ale rozhodně stojí za to si to vyzkoušet. Zjistíte, co vše vás může potkat, vyzkoušíte si různé netradiční pozice a polohy, otestujete si své vybavení (zjistíte co funguje a co vůbec), a také poznáte spoustu spřízněných duší, které vám, začátečníkům, ochotně poradí.


8. Když nastane soumrak

Pohledem do statistik zjistíte, že k 90% přepadení dochází, nikterak překvapivě, za snížených světelných podmínek. Na některých střelnicích je možnosti takový střet nasimulovat, a to pak velice záhy zjistíte, že Tesco svítilna s 12 LED diodami je možná dobrá na přečtení jména na zvonku, ale pro identifikaci terče (hrozby) je už na vzdálenost řekněme tří metrů absolutně nepoužitelná. A je tu další výdaj, ke kterému prostě dříve či později dospějete - kvalitní čipová svítilna. Ta se může hodit při mnoha životních situacích, nemusí jít hned o život. Jejímu výběru se opět budu věnovat v některém budoucím článku, ale co se finanční stránky týče, řekněme, že se cena průměrné kvalitní svítilny pohybuje někde mezi 600,- a 1500,- korunami.



9. Jak pravil Neruda: "Kam s ním?"

Častokrát se stává, že nezůstanete u jedné zbraně. Uložení většího množství zbraní a střeliva řeší zákon a vám tak často nezbude nic jiného, než si pořídit nějaký ten trezor. Tady bezpodmínečně platí, že je dobré své požadavky trochu naddimenzovat. Máte v plánu jen jednu-dvě krátké? Pořiďte si trezor tak na 3 dlouhé. Chcete si výhledově pořídit dvě dlouhé? Kupte si trezor alespoň na 5 zbraní. Věřte mi. Není nic smutnějšího, než pokoušet se o tetris se zbraněmi, protože najednou nemůžete zavřít dveře trezoru. Navíc cenové rozdíly mezi jednotlivými typy podle velikosti nejsou až tak velké, zato koupě dalšího trezoru už se může oproti tomu prodražit. Pro začátek však bez trezoru chvíli vydržíte, máte-li jak svou první zbraň zabezpečit dle litery zákona.


10. Doplňky

Zdá se, že je to vše, ale málokdy to tak skutečně je. Časem například zjistíte, že toužíte po tritiových mířidlech (která ve tmě lehce svítí a jsou tak snadno k nalezení), po výměně bicího ústrojí, po jiných pažbičkách... Doplňků jsou na trhu spousty a možností, jak tu svoji zbraň "vyšperkovat", také. Vždy však myslete hlavně na to, aby plnila svoji základní funkci a aby neztrácela užitné vlastnosti na úkor vzhledu. Stále je to jen nástroj, hrubá záplata na hrubý pytel.

A než se rozhodnete investovat často nemalé částky do nových dílů, vzpomeňte si na toto staré moudro:  
Žádná součástka, kterou do zbraně či na ni namontujete, z vás neudělá lepšího střelce. Toho z vás udělá jen poctivý trénink. Znalosti se nedají koupit, ty se musí nabýt v potu tváře.


Shrnutí

Na kolik že to sakra celé...? Dobrá, tak ještě jednou, stručně:

Nákupní povolení a registrace zbraně.............................................500,-
Zbraň................................................................................................2000,- až 30.000,-
Čištění na zbraň................................................................................700,- až 1500,-
Pouzdro.............................................................................................1000,- až 2000,-
Opasek...............................................................................................1000,- až 2000,-
Zásobníky...........................................................................................do 1000,- / kus
Pouzdra na zásobníky........................................................................300,- až 1000,-
Sluchátka - špunty..............................................................................100,- až 500,-
Sluchátka - skořepiny pasivní.............................................................cca 600,-
Sluchátka elektronická........................................................................2000,- až 10.000,-
Ochrana zraku.....................................................................................100,- až 5000,-
Svítilna.................................................................................................600,- až 1500,-
Kurzy....................................................................................................2000,- až 4000,-

Trezor....................................................................................................5000,- až 15.000,-
Střelivo.....................................................................................dle ráže, cca 3,50 až 20,- / kus
Pronájem střelnice................................................................................v řádu stokorun


Opravdu, pořízení kompletního ZÁKLADNÍHO vybavení vůbec není levná záležitost. Ale to vám ani nikdo nesliboval... Ceny v článku jsou pouze nastřelené, průměrné, a platné v době vzniku článku. Už za rok může být všechno jinak.